Home » Clasa I » 1 Martie – Martisor

1 Martie – Martisor

Motto

"Timpul pe care l-ai petrecut cu trandafirul tău este ceea ce face ca trandafirul tău să fie atât de important." - Micul prinţ, Antoine de Sainte-Exupery

Cine nu a auzit de 1 Martie şi serbarea cu mărţişoare a sosirii Primăverii? La noi, la români, toată lumea ştie această cutumă, dar obiceiul acesta nu îl putem întâlni în multe alte părţi ale lumii: am căutat şi am aflat că este specific zonei Balcanilor, fiind întâlnit la aromâni şi megleno-români, în Mecedonia, Albania şi Bulgaria (unde poartă numele de Marteniţa). Despre toate acestea pe larg, am citit cu interes şi plăcere un articol bine documentat aici.

martisor1

Pentru F., din tot ce am lecturat despre mărţişor, cele mai interesante i s-au părut miturile legate de apariţia şi simbolistica şnuruleţului alb-roşu. Dintre acestea, Voinicul care a eliberat Soarele ne-a plăcut amândurora cel mai mult.

           În mit se povestește cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă, dar un zmeu a furat-o și a zăvorât-o în palatul lui. Din acel moment,  păsările au încetat să-şi verse trilurile, copiii au uitat de joacă și chiuială, iar lumea întreagă şi-a pierdut strălucirea şi a căzut în mâhnire.

        Văzând toate aceste schimbări apărute după dispariţia Soarelui, un tânăr viteaz a pornit spre palatul zmeului ca să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a provocat zmeul la luptă dreaptă. Tânărul a învins dihania, eliberând astfel fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer sub formă de Soare și iarăși a luminat întregul pământ aducând primăvara: oamenii și-au recăpătat veselia!

       În tot acest timp, voinicul zăcea rănit în palatul zmeului. Sângele cald i se scurse încet-încet pe zăpadă, până când îl lăsă pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii. Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o ață două flori: una albă, alta roșie. Culoarea roșie simbolizează dragostea către frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă este a ghiocelului, prima floare a primăverii!

După toată această introducere, cum urma să vină 1 Martie, i-am propus lui F. să pregătim mărţişoare pentru colegele lui de clasă. Zis şi făcut!

Planul a fost următorul:

1. Pregătirea materialelor necesare

¤ mărgelele Hama

¤ hârtie pentru călcat

¤ elastic rotund

¤ fier de călcat (îl vor folosi adulţii, asistaţi de copii!!!)

¤ hârtie A4 de diferite culori

¤ foarfecă, carioca

¤ perforatoare decorative

¤ lipici

2. Realizarea mărţişoarelor şi brăţărilor

     Cu migală, imaginaţie şi răbdare, am aşezat în forme mărgeluţele Hama.

martisor5

Partea cu fierul de călcat a fost foarte interesantă pentru F., dar s-a lămurit cât de curând că nu e  o joacă, aşa că a fost deosebit de atent să lase la răcit formele înainte de a le pune şnuruleţul alb-roşu.

martisor3

3. Realizarea plicurilor

martisor2

4. Pregătirea plicurilor personalizate cu mărţişoare

martisor6

Nu a fost uşor să ducem la bun sfârşit toate acestea, dar a meritat tot efortul! Fetiţele au fost încântate!

Să fiţi în tot momentul veseli, puternici şi graţioşi ca un ghiocel la început de primăvară!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Prietenii nostri dragi: Libraria Books Express. Cele mai multe carti in limba engleza,

cea mai sigura si rapida livrare!
© Copyright

Nicio parte a acestui website (fotografii, text, tutoriale, produse finite) nu poate fi utilizată/copiată, modificată sau adaptată (pe bloguri, Facebook sau alte website-uri), fără acordul scris al autorului, respectiv fără trimiterea, sub forma de link, către sursă.

Este interzisă comercializarea și distribuirea conținutului acestui site fără acordul prealabil, în scris, al autorului.