Home » Ce-am mai citit?

Category Archives: Ce-am mai citit?

Motto

Fiecare copil este un artist. Problema este cum să rămână un artist şi după ce va creşte. - Pablo Picasso

Mariuca, eroina de la Marasesti

Personal, îmi plac orele de Educaţie civică! De ce? Deoarece în cadrul acestor ore copiii intră în contact cu subiecte legate de viaţă, au şansa să se exprime liber, să îşi spună părerea lor legată de o situaţie sau alta cu care s-au întâlnit deja sau cu care se vor întâlni! Mi se pare fascinant să-i provoci să gândească, să asimileze, să exprime concluziile propriului eu, să îi ajuţi să devină!

În manualul de clasa a III-a de Educaţie civică au avut copiii săptămâna trecută o lecţie despre curaj.

Ce înseamnă, aşadar, să fii curajos?

Ce diferenţă este între a fi curajos şi a fi îndrăzneţ?

Care este sentimentul aflat la antipodul curajului?

Toată lumea este curajoasă?

Faptele oamenilor curajoşi sunt aceleaşi de-a lungul timpului?

Acestea sunt doar câteva din întrebările cărora copiii, împreuna cu doamna învăţătoare, au încercat să le răspundă cu exemple menite a le face uşor de înţeles tuturor.

Provocarea primită de copii la finalul orei a fost să îşi aleagă fiecare o persoană reală, care s-a făcut / se face remarcată prin acte de curaj, şi să scrie o prezentare despre aceasta!

Vă daţi seama câte posibilităţi li s-au deschis? Un întreg proces de decizie se declanşeajă de aici, aşa că ne folosim de ceea ce am învăţat despre compuneri/referate:

1. Prezentare scrisă?!? Adică o compunere? Sau un referat? Trebuie să includă fapte reale, cu dovezi, aşadar… referat.

2. Alegerea subiectului referatului: trebuie sa fie cineva din prezent sau poate fi cineva din trecut? Am acces la fotografii  ale unor fapte din trecut, aşadar… persoană din trecut. Dintre cele despre care a citit, se potriveşte Măriuca.

povestiri_istorice_almas_20053. Adunarea materialelor. Care îmi sunt sursele de informaţii? Cărţi, internet. F. şi-a căutat cartea lui Dumitru Almaş unde citise de fetiţa curajoasă, apoi fotografii şi alte date despre eroina de la Mărăşeşti pe internet.

4. Lecturarea materialor găsite şi notarea ideilor potrivite pentru referat.

5. Stabilirea ideilor principale ale referatului, ţinând cont de elementele obligatorii: prezentare generală, expunerea pe larg a subiectului ales, concluzie.

6. Redactarea referatului, încadrându-se intr-o foaie A4.

7. A încheiat referatul cu referiri la sursele utilizate

8. Recitirea referatului şi efectuarea ajustărilor unde a fost necesar.

Gataaaaaa!!! Ce i-a ieşit în final puteţi vedea aici.

Este un început frumos, căruia doresc să-i urmeze un referat despre un alt fel de curaj: curajul de a-ţi lua singur apărarea!

Încheiem cu urarea:

Să fiţi curajoşi, dragi prieteni, şi să-i inspiraţi şi pe cei de lângă voi!

Turnul lui Rapunzel

Aveţi personaje preferate din cărţi sau filme de desene animate? Care este personajul vostru favorit?

F. are mai multe, la fel şi eu!

Astăzi însă ne vom opri asupra lui Rapunzel! O fată delicată în aparenţă, dar cu o voinţă puternică, caracter hotărât, fire curajoasă, frumoasă, de o inocenţă adorabilă… Aş putea continua, dar am să mă opresc aici cu caracterizarea ei pentru că sunt nerăbdătoare să vă arăt ce turn am construit împreună cu F. pentru ea. Nu, nu este un turn al prizonieratului, ci este căminul iubit, din care poate pleca şi unde se poate întoarce oricând doreşte! Rapunzel a noastră e liberă să facă ce doreşte şi e deplin fericită!

2013_06_RAPUNZEL_3

Tutorialul pe care l-am urmat pentru realizarea craft-ului îl găsiţi pus la dispoziţia tuturor de family.go.com sub titlul Tangled Tower Craft, de Miranda Becker. Este uşor de făcut şi distractiv.

Am avut nevoie de:

    & un tub de carton (rămas de la folia de aluminiu/alimentară)

    & carton nu foarte gros

    & hârtie vernil pentru tub și maro pentru cadrul ferestrei

    & hârtie  bleumarin pentru acoperiș (cu model în relief am găsit noi la librărie; întrebați de hârtie A4 decorativă)

    & acuarele, pensule, burețel pentru ștampilat “cărămizile” pe turn

    & riglă, creion, foarfecă, lipici pentru hârtie, bandă dublu adezivă

    & hârtie creponată verde pentru pajiște și galbenă/roșie/portocalie etc. pentru flori

   & o bucată dreptunghiulară de polistiren expandat, care a constituit baza turnului (am “săpat” o adâncitură în polistiren de diametrul tubului de carton și am fixat)

    & lână galbenă (pentru coada împletită a lui Rapunzel)

2013_06_RAPUNZEL_2

În plus, răbdare și multă veselie! Evident că ne-am simțit excelent când am ajuns la ștampilat țiglele pe acoperiș cu degetele înmuiate în tempera albă! Ne-a plăcut să decupăm potrivit și burețelul pe dimensiunea necesară cărămizilor de pe turn, cât și să asamblăm totul laolaltă!

2013_06_RAPUNZEL_1

Și, pentru ca Rapunzel să poată pleca oricând din turn, i-am împletit amândoi o coadă lungă din lână! Să vezi joacă cu părul codanei! Când afară, când in turn!

rapunzel_colaj

Cartea care ne-a însoţit în lumea lui Rapunzel este cea publicată de Editura Egmont – O poveste încâlcită pe care o găsiţi aici. I-am însoţit cu încântare pe eroii poveştii în toate peripeţiile lor: ne-am distrat cu Pascal şi mutriţele lui haioase, ne-am înfrânt teama când am pătruns în barul plin de răufăcători – Răţuşca Lipicioasă, am cântat şi visat alături de Rapunzel, am asistat încântaţi la transformarea lui Flinn Rider, l-am admirat pe curajosul şi iscusitul Maximus, am aşteptat cu nerăbdare prinderea şi pedepsirea tâlharilor Stabllington şi, nu mai puţin, a bătrânei zgripţuroaice, fudule şi egoiste – Mama Gothel, ne-am bucurat alături de rege şi regină şi de toţi supuşii acestora când, în sfârşit, prinţesa lor iubită a fost regăsită. Alături de toţi aceştia am învăţat să sperăm şi să ne urmăm cu tenacitate visurile!

Aşadar:

Să îndrăznim să visăm, prieteni: cu tenacitate, visurile le putem împlini! 

Incredibilul baietel mancator de carti

Aș vrea uneori să zbor pe aripi de curcubeu înstelat, aș vrea să plutesc pe-un nor roșu și să mă plouă înmiresmat cu rouă de trandafiri… Unde sunt zânele clopoțeilor ? Unde sunt gâzele iernii ?

În cărti ! O, da, imaginația s-a mutat în cărțile pe care tu și eu și ea și el le sorbim cu nesaț. Ce avem noi toți în comun ? Afinitatea pentru foile tipărite mai mărunt sau nu, cu ilustrații sau nu, sigur însă cu multe întâmplări și vieți și lumi ce ne deschid sufletul spre frumos, spre știință, spre tărâmuri necolindate încă!

Hi! Hi! Hi! Bănuiți la cine mă gândesc acum ? Să vă dau un indiciu ? La cineva care, de asemenea, iubește cărțile, dar, precum am văzut tot într-o carte, un pic diferit de noi!

F. a ghicit deja : era imposibil să nu ghicească !

Îmi amintesc cu drag ziua în care, în librarie fiind, s-a lipit de o carte cu o copertă neconvențională prin unicitatea ei :

- Mami, ce se întâmplă ? Cine a mușcat din copertă ?

- Nu știu, dar putem afla ! i-am replicat eu standard, așa cum procedez oricând pot ocoli un răspuns direct și pot obține unul aplicat, unul care implică efortul lui personal de a afla ce doreşte.

Şi ne-am apucat să citim curioşi, chiar lângă raft, el o pagină, eu o pagină Incredibilul băieţel mâncător de cărţi, o carte extraordinară scrisă de Oliver Jeffers, în ediţia Editurii Vellant, traducător Simona Răuţă.

incredibilul

Evident că ne-a plăcut atât de mult că n-am plecat fără ea, iar acum are locul ei special în biblioteca lui F.  De atunci, am mai citit-o de multe ori, împreună sau individual, cu aceeaşi plăcere ca în ziua în care F. a descoperit-o pe raftul de la librărie, căutând noi întelesuri şi semnificaţii în cuvinte şi imagini.

Henry cel iubitor de cărţi ne-a devenit foarte drag; am trăit alături de el satisfacţia apetitului de nestăvilit pentru dicţionare, atlase, cărţi de matematică, agende, dar şi pentru cărţile cu coperţi roşii! Ne-am bucurat mai ales când acesta, înfrânt de cantitatea mare de digerat, a început o nouă abordare a cărţilor, mai greoaie, dar plăcută şi mulţumitoare: în loc să mănânce cărţile, a început să le citească! Aşa, informaţia îi ajungea numai la creier şi nu îi mai afecta stomacul încercat: poate încă să ajungă cel mai isteţ, numai că într-un ritm mai lent, care să-i permită să asimileze şi să sedimenteze în memorie informaţiile dorite!

incredibilul2

Muşcătura de la sfârşitul cărţii şi fraza rămasă neterminată le-am luat drept invitaţie la o continuare după placul nostru, aşa că F. a venit cu o completare de câteva cuvinte, iar apoi am adunat materialele de care am considerat că vom avea nevoie pentru un colaj în spiritul cărţii.

Din diverse publicaţii din teancul de maculatură am identificat şi decupat literele necesare continuării frazei şi apoi am încercat să montăm pagina.

incredibilul3

Finalul? Iată-l mai jos:

incredibilul5

Mai aveţi nevoie de motive pentru a intra în lumea lui Henry? Vă mai oferim noi câteva:

* rezultă din carte că o dietă sănătoasă întreţine un organism sănătos, ceea ce asigură premisele unor bune rezultate în activităţile de învăţare.

** reflectă foarte bine proverbul “Ce-i mult, strică!”

*** Henry nu e mofturos la cărţi, aşadar e un exemplu pentru toţi în a acorda o şansă oricărui domeniu de studiu şi a nu te limita doar la un anumit tip de informaţie, la o anumită tematică sau o materie anume.

Alte surse de informare:

- despre autor, aici

- versiunea în limba engleză, aici

Sperăm că vă place recomandarea noastră, aşadar:

Lectură plăcută vă dorim!

(Sau preferaţi: “Poftă bună!”?!?)

Incy Wincy spider

Eeee, desigur că aţi auzit de Incy Wincy spider, păienjenelul neajutorat pe care în ia apa la vale pe burlan. Cum? Sunt şi copii care nu ştiu nimic despre Incy Wincy? Atunci să vă povestim noi:

incy-desen1Ne-am împrietenit cu Wincy acum ceva vreme şi ne-a povestit, în engleză – cum altfel?, cum se chinuie el să ajungă sus, pe casă, iar ploaia nu îl lasă şi îl dă de-a dura pe burlan, ca pe un tobogan!

Ia priviţi aici la bietul păienjenel răsărit de sub bagheta (a se  înţelege carioca) lui F.!

Ştiu că Incy e mic, mititel în desen, dar, pe cuvânt de cercetaş, am încercat să-l păcălesc pe F. că Incy are şase picioare… Da, ştiu, nu-i frumos, dar… câteodată e sănătos! Şi să nu credeţi că am reuşit, nuuuu. F. s-a dus direct la Enciclopedia pentru prichindei – Larousse – Prima mea carte de ştiinţe – ale vieţii şi ale pământului şi mi-a arătat unde a citit el precum că păianjenii fac parte din familia arahnidelor şi că au nu mai puţin şi nici mai mult de opt picioare! Şi i-a desenat şi lui Incy tot opt picioare!

enciclopedie_spider

După desenat, am citit versurile în engleză, am căutat în dicţionar cuvintele noi (F. s-a familiarizat deja cu dicţionarul – hardcopy sau virtual – ca unealtă de lucru,  ceea ce mă bucură nespus!) şi am cântat cântecelul, pe care îl găsiţi aici, pus la dispoziţie de cei de la British Council:

Tot de la British Council am descărcat materialele gratuite legate de Wincy aici şi aici, pe care F.le-a abordat rapid şi cu plăcere.

Ce a urmat? Ca să nu ne mai uităm cu jind la imagini şi ca să ne jucăm mai cu spor, ne-am apucat să ne meşterim propriii păienjenei din:

  • capace decupate de la cutiile de ouă
  • janilie de diferite culori
  • ochi mobili pentru diverse craft-uri
  • clemă tip pioneză

Am mai avut nevoie din cutia practică de:

  • carioci
  • aracet
  • foarfecă

Paşii pe care i-am urmat sunt:

  1. Se decupează “capacele” unui carton de ouă (treabă de adult aş zice eu)
  2. F. a ales culoarea janiliei si a tăiat pe jumătate două fire, ca să obţină patru janilii egale, de lungimea palmei lui.

incy-craft1       3. F.a răsucit janiliile la jumatea lor, obţinând “picioarele” păianjenului.

      4. A fixat picioarele cu cele două capace şi cu clema tip pioneză (găurile în capace pentru clemă le-am dat eu cu foarfeca). Le-a dat formă, îndoind janilia.

incy-craft2       5. F. a colorat corpul păianjenului cu carioca şi apoi a lipit ochii.

incy-craft3       6. Ne jucăm cu noii noştri parteneri!

incy-craft4

V-a plăcut incursiunea noastră în lumea lui Incy? Vă aşteptăm să vă alăturaţi nouă cu idei noi  şi mulţi păienjenei!

Spor la joacă vă dorim şi vouă, dragi prieteni!

Care-i faza cu cititul – juniorii

Zi obisnuita, la cumparaturi.
- Pot sa ma duc la carti? Ma gasiti acolo! Poooot?
Desigur ca raspunsul a fost afirmativ. Dupa jumatate de ora, asa cum ne-am inteles, l-am gasit ‘la carti’, citind, stand pe jos langa rafturile imbietoare.
La plecare, s-a lipit de cartea “Care-i faza cu cititul? – juniorii”, din colectia “Cartile mele”, coordonata de Liviu Papadima, Editura Arthur, 2013.

bookpic-care-i-faza-cu-cititul-juniorii

Sursa

Ajunsi acasa, linistea s-a asternut pentru vreo doua ore, atat cat i-a luat sa parcurga cu nesat textele scrise de copii pentru alti copii, mari si mici.

- Ce ti-a placut cel mai mult?
Se gandeste.
- Intalnirea cu stelele, cu regulile de la biblioteca din Orasul Citire, cu scrisoarea pentru domnul Homer, cu matusica Jumatate, cu baiatul care citea cuvintele in limba romana dupa regulile de citire ale limbii germane si baiatul care a fost certat de personajele din povesti…

- Ilustratiile iti plac?
- Nu pot sa spun ca nu-mi plac, doar ca sunt prea mozaicate…
Am zambit. Unele sunt, unele nu: mie imi plac toate, asa pline de culoare si candoare!

- Care poveste ti-a placut cel mai mult?
- Nu pot sa spun una, ci mai multe… pot sa-ti spun si fragmente?
- Desigur. Asadar…

1. Calatorie prin cartea cu sclipici, de Teodora Rincog

” – Sa ai grija cum vorbesti cu regele Luceafar, ma sfatuieste ea (steaua Lucica). Este o stea foarte inteleapta si tine la eticheta. Nu uita ca e singura stea care a fost si pamantean (…). A fost poet pe Pamant, parca Eminescu ii spuneati voi.”

“Ce ghinion, pentru stelele pirat sa zboare asa in intuneric, fara sa poata folosi praf stelar, ca sa nu le vada pamantenii!”

” – Sa indraznesti sa risti in viata, copila, pentru ca in pericol vei gasi cheia rezolvarii tuturor problemelor.”

2. Alice şi Iustina în Ţara Minunilor, de Iustina Lupsan

“Toata ziua am asteptat, am rabdat, dar, in sfarsit noaptea a venit si bunica mi-a soptit:
- Ce carte vrei sa-ti citesc, pofta sa ti-o implinesc?
- O carte de aventura, dar nu cu ura.
- Vin indata cu cartea comandata! zice bunica, amuzata.”

3. Epistola catre domnul Homer, de Maria Alexandru

“Draga si stimate celebru domn Homer,
Incep prin a va spune ca aveti o carte prea grea, prea… istorica!(…)
Si inca ceva: mai modernizati Troia aia, puneti niste alarme, raze infrarosii etc. O sa va trimit o lista de cumparaturi pe adresa dumneavoastra de e-mail homer@iliada.com (platiti in scalvi sau in monede???).”

4. Prima carte executata, prima carte abandonata si prima carte care mi-a fost citita, de Andreea Prisecaru

“Asa ca am facut exercitii de gravida, am crezut ca DEX-ul e o poveste si am aratat ca o ‘carbunata’ – adica fata care, impreuna cu cea mai buna prietena, s-a dat cu o crema neagra pe fata, si am invatat cand un baiat te place (…). Recunosc ca a fost amuzant, dar cel mai important lucru este ca am invatat cat de pretioasa este aceasta prima carte si ca nu trebuie sa o irosesti pe vreo porcarioara.”

V-a placut? Aceasta a fost o alta calatorie a lui F. in lumea minunata a Cartii. Noi aventuri, noi prieteni, noi lumi deschise spre maine:

Pofta la citit va dorim si voua, dragi prieteni!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...