Home » Jocuri preferate

Category Archives: Jocuri preferate

Motto

Fiecare copil este un artist. Problema este cum să rămână un artist şi după ce va creşte. - Pablo Picasso

Leapster Explorer – învăţăm jucându-ne!

Buna din nou!

Vă povesteam deunăzi de un joculeţ care nouă ne-a plăcut tare mult - My First LeapPad - şi care l-a însoţit pe F.în primii săi paşi în asimilarea limbii engleze. 

Locul lui a fost luat cu succes de un alt produs minunat, dedicat copiilor de 5-9 ani, al producătorului LeapFrog: Leapster Explorer.

leapster1

 Ceea ce m-a încântat de la bun început la Leapster a fost faptul că pot urmări, ca părinte, timpul petrecut de copil pe consolă, jocurile abordate cu precădere, abilităţile dobândite şi nu numai!

Cum? Mă veţi întreba.

Şi aici este partea interesantă: producătorul pune la dispoziţia noastră, a părinţilor, posibilitatea de a ne conecta pe site la Leap Frog Connect, unde încărcăm toate info stocate de Leapster într-o perioadă dată. Datele sunt prelucrate de programul lor şi interpretate, rezultând concluzii privind abilităţi atinse, cunoştinţe acumulate de către cei mici în urma timpului petrecut în compania Leapster-ului.

Cartridge-urile care se ataşează dispozitivului au jocuri educaţionale gândite să îi înveţe pe copii de la noţiuni elementare de matematică, la cele de geografie sau de vocabular şi spelling. Totul în joacă, alături de personajele preferate din desene animate.

leapster2

Pentru deplasări şi păstrat în siguranţă consola şi cartridge-urile, am găsit foarte utilă carcasa din aceeaşi gamă.

leapster3

Joacă plăcută vă dorim şi vouă, dragi prieteni!

D’ale bunicii – tricotezi si tu?

d-ale bunicii4Că tot e iarnă şi tot am o clipă de răgaz în care să fac ceva drag sufletului meu, ceva ce n-am mai făcut de muuuuultă vreme, vă invit să mă însoţiţi pe tărâmuri nu prea umblate astăzi, pline de culoare şi creativitate, de răbdare şi gust pentru frumos, pline de iubire şi apreciere pentru meşteşug şi pentru destinatarii obiectelor zămislite.

Deşi e un meşteşug pe care mai degrabă îl stăpânesc bunicile, la vremea când aveam eu vreo nouă ani, şi tot într-o iarnă, mama tricota. Îmi amintesc că m-am uitat ce m-am uitat şi, om de acţiune fiind încă de pe atunci, am cerut şi eu andrele şi resturi de lână şi am început să meşteresc cu ele. De la mama am învăţat astfel încet-încet să “pun ochiuri pe andrele” şi să lucrez “pe faţă” şi “pe dos”. Mai întâi cu aţa pe după gât, mai apoi pe deget.

d-ale bunicii1Ha! Ha! Visam că o să îmbrac toate păpuşile în hăinuţe care mai de care şi chiar am reuşit să fac câte ceva pentru o parte din ele. De mare ajutor în tentativa mea mi-a fost o cărticică special creată pentru fetiţe dibace şi dornice să facă “parade de modă” cu păpuşile din dotare: Catrinel şi păpuşile – carte de croitorie pentru păpuşi, de Margot Scholzel, Ed.Ion Creangă, Bucureşti în colaborare cu Rudolf Arnold Verlag, Leipzig, 1980 .

M-am împrietenit repede cu Catrinel, eroina cărţii, şi să vezi ce mai buchineam eu în vacanţă pe tipare şi modele alături de ea şi prietenele ei!

d-ale bunicii3

Pe scurt, povestea este aceasta: Catrinel are o surioară pe care o ia zilnic de la grădiniţă. Într-una din zile, Ancuţa i se plânge de starea jalnică păpuşilor şi hăinuţelor acestora, iar Catrinel îşi propune să le facă o surpriză prichindeilor.

Ea se sfătuieşte cu prietenele ei, Barbara şi Ştefana şi-şi fac un plan: după terminarea lecţiilor, merg la grădiniţă, prezintă planul doamnei educatoare şi iau acasă toate păpuşile stricate! Apoi cer mamelor lor resturi de stofă, lână, aţă şi se apucă de luat măsuri, făcut tipare, tricotat, croit, cusut, reparat, croşetat…

Copiii sunt extrem de fericiţi când primesc păpuşile frumos îmbrăcate şi se pornesc la joacă: de-a doctorul, de-a şcoala, de-a creşa, de-a parada modei!!! Toată lumea e fericită, iar seara, la culcare, păpuşile sunt îmbrăcate în pijamale şi aşezate în pătuţurile lor: chiar şi cea mai frumoasă zi de joacă se sfârşeşte!

d-ale bunicii5

Povestea este urmată de sfaturi practice despre:

# cum să tricotăm: cum se pun ochiurile, tricotul pe faţă/dos, rândul de găurele, încheierea, cum sporim/scădem ochiurile; modele de tricotat.

# cum să croşetăm: lănţişor, picioruş simplu/dublu.

# cum să coasem: tipuri de cusături (punct tighel, punct în urma acului, punct în x, punct de feston, punct de însăilat).

# croitorie: cum se iau măsurile, cum se face un tipar, cum se croieşte.

Frumos, nu? Şi totul pe înţelesul fetiţelor! Nu mă mir că mi-a rămas la inimă această carte şi că o redeschid cu aceeaşi plăcere şi admiraţie de fiecare dată!

Dar staţi, nu vă speriaţi! N-am ajuns cine ştie ce expertă în domeniu, doar mi-am petrecut timpul frumos şi plăcut, iar acum mă apuc din când în când să mă joc cu maaare bucurie şi satisfacţie! Iar dovada o aveţi aici, pe păpuşa-model Lia (peste care timpul şi-a pus un pic patina), care a primit de Sărbători o căciuliţă şi un gâtic noi:

lia_modelling2014

Vă place? Totul începe cu două andrele şi un fir de poveste!

Spor la tricotat, dragii mei!

My First LeapPad

Astăzi o să vă vorbesc despre o jucărie foarte dragă nouă: este vorba despre My First LeapPad, un pad inteligent care ne-a ţinut companie de la 2 la 4 ani şi de care ne vom aminti cu plăcere mereu!

leapfrog1

Tehnic, Pad-ul funcţionează alimentat de patru baterii AA, este dotat cu difuzor de foarte bună calitate, sunetul fiind clar şi plăcut la auz, ceea ce facilitează receptarea corectă a mesajelor “citite” cu ajutorul stiloului inteligent ataşat dispozitivului.

Ceea ce îi atrage foarte mult pe copii la acest joc sunt povestea şi personajele care îi poartă prin noţiuni generale de limbă, matematică, muzică şi nu numai! Cei mici acumulează cunoştinţe noi şi îşi dezvoltă procesele cognitive şi abilităţile verbale jucându-se cu broasca Leap sau cu prietenii ei.

Copilul încurcă diverse părţi ale corpului? Nu-i nimic: cu ajutorul lui Leap, confuzia va fi înlăturată! Corelaţia denumire-imagine îi oferă celui mic ocazia să îşi clarifice şi să-şi sedimenteze informaţiile.

leapfrog2

A învăţat cel mic să numere şi doriţi să recunoască şi cifrele corespunzătoare? Nimic mai plăcut şi potrivit decât o excursie cu autocarul lui Leap! Pe lângă învăţarea cifrelor, va avea ocazia să cânte şi un cântecel!

leapfrog3Aţi cochetat vreodată cu ideea de a vă juca pe clapele unui pian sau de a cânta la trompetă? Acum aveţi ocazia să faceţi acest lucru: cei mici se vor distra şi vor învăţa să recunoască diferite instrumente muzicale plimbând stiloul inteligent pe pagina specială. Puteţi chiar învăţa scurte cântecele pe note!

leapfrog4

Nici culorile sau figurile geometrice nu sunt neglijate: copiii ating cu stiloul inteligent fiecare figură din imagine şi învăţă cuvântul în engleză, iar apoi, activând jocurile din pagină, exersează noţiunile nou asimilate.

leapfrog5

Şi, dacă n-aţi obosit însoţindu-l pe Leap în călătorie, puteţi continua plimbarea alături de Thomas şi prietenii lui!

leapfrog6

Majoritatea cartridge-urilor şi cărţilor aferente au la bază personaje din desene animate iubite de cei mici, atât pentru fetiţe, cât şi pentru băieţi astfel încât copilul să interacţioneze exact cu personajul preferat, succesul fiind astfel asigurat!

Spor la joacă vă dorim!

Lapbook: Adunarea 0-10 fara trecere peste ordin

Si acum…

Adunaaaaaarea!!!

Cu mic, cu mare – copii, părinţi, bunici – vă poftim la un picnic în sufragerie sau la iarbă verde, după preferinţă, unde să ne jucăm împreună un joc numai bun de exersat adunarea 0-10 fără trecere peste ordin.

lapbook ad 0-10(5)Este vorba de un lapbook pe această temă pe care F.şi cu mine l-am meşterit cu migală şi care ne-a oferit clipe magice împreună.

Pentru realizarea lui am avut nevoie de:

# un carton A3 în culoarea dorită

# print al “buzunarelor” din lapbook cu numerele de la 0 la 10, pe care le puteţi descărca de aici

# print al cartonaşelor cu adunări şi al vocabularului adunării, pe care le puteţi descărca de aici 

# print al tabelei adunării de la 0 la 10 fără trecere peste ordin, pe care îl puteţi descărca de aici

# foarfecă

# lipici pentru hârtie.

După ce avem toate materialele de mai sus pregătite, ne apucăm de lucru.

- Cartonul A3 trebuie îndoit pe principiul ferestrei, deci lateralele se pliază spre înăuntru în mod egal, rezultând o “fereastră” de format A4.

- Pe faţa lapbook-ului astfel obţinut se lipeşte tabelul adunării de la 0 la 10 fără trecere peste ordin şi, după ce s-a uscat bine lipiciul, se taie atent pe mijloc cu un cutter, ca să se poată deschide “fereastra”.

lapbook ad 0-10(2)

(cartonaşele au exact culoarea celor din tabela de mai sus; culoarea îi ajută pe copii să facă corespondenţa dintre cartonaş şi rezultatul adunării de pe el: dacă ne uităm în tabelă pe diagonală după culori, observăm toate asocierile de termeni de la 0 la 10 care conduc la un rezultat anume)

- Decupăm şi lipim în interiorul lapbook-ului buzunăraşele şi lăsăm să se usuce bine

lapbook ad 0-10(3)

- Decupăm şi lipim şi vocabularul adunării:

lapbook ad 0-10(1)

- A venit rândul cartonaşelor cu adunări (în fişierul descărcat la link-ul de mai sus veţi vedea că aveţi atât cartonaşe pentru adunarea 0-10 fără trecere peste ordin, cât şi cu trecere peste ordin. Pe acestea din urmă le puteţi folosi pe măsură ce constataţi evoluţia pozitivă a copilului în formarea deprinderilor de adunare fără trecere peste ordin.)

lapbook ad 0-10

Tip: Cine doreşte şi consideră necesar, poate lamina cartonaşele după decupare, aceasta asigurând o durabilitate mai mare a jocului.

Aţi terminat?

Să-nceapă joaca!

Teancul de cartonaşe se aşează în centru şi fiecare jucător trage căte un cartonaş, efectuează adunarea de pe el cât de repede şi cu orice mijloace intuitive (cei mici, fiind la început, pot apela la beţigaşe, creioane, bile, maşinuţe… orice îi stimulează) şi apoi pune cartonaşul în buzunarul aferent.

Dacă cineva greşeşte, cartonaşul respectiv e pus într-un teanc separat, care va fi rezolvat după terminarea teancului iniţial.

Pe o foaie se ţine evidenţa erorilor.

Câştigă cel/cea care are cele mai puţine greşeli.

Variantă: se împart cartonaşele jucătorilor şi aceştia, când le vine rândul, rezolvă câte un cartonaş şi îl pun în buzunarul corespunzător.

lapbook ad 0-10(4)

În speranţa că v-a plăcut joaca noastră, vă dorim şi vouă:

Un picnic matematic reuşit!

 

Frumoasa adormita – teatru de umbre

karcherFrumoasa adormită – teatru de umbre, subiectul postării de  astăzi, îşi are începutul într-o zi ploioasă de mai, când, dorind să ajung pe strada Olari şi necunoscând exact drumul din zona Romană până acolo, m-am rătăcit. Paşii m-au purtat în schimb spre un magazinaş cochet de pe strada Viitorului 21, unde mi-am petrecut fără să-mi dau seama vreo două ore printre jucării de toate felurile şi pentru toate vârstele.

Dintre toate cele minunăţii, i-am ales lui F. şi Umbre Moulin Roty – Castel.

Seara, când i-am arătat cadoul, a fost foarte încântat şi şi-a încropit repede “sala de spectacol” în dormitorul lui:

  • a fixat lampa de citit cu lumina spre perete,
  • l-am ajutat să demarcăm pe perete cu bandă spaţiul în care urma să proiecteze umbrele
  • şi-a ales în funcţie de umbrele disponibile povestea potrivită
  • şi-a încropit textul în gând
  • a exersat cu voce tare şi cu “personajele” (timp în care eu bucătăream masa de seară)
  • şi-a aşezat “personajele” la îndemână, în ordinea în care urmau să intre în scenă.

După ce toate pregătirile au fot gata şi masa de seară servită, ne-am concentrat pe filmarea poveştii alese de F. pentru teatrul de umbre: Frumoasa adormită! 

Ceea ce a ieşit în final, puteţi urmări aici:

V-a plăcut? Nouă, cu siguranţă, da.

Joacă plăcută vă dorim şi vouă, dragi prieteni! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...