Home » Mesterim
Category Archives: Mesterim
Sistemul solar
Un proiect interesant la care am lucrat noi zilele acestea a fost cel legat de Sistemul solar.
Pe lângă documentarea specifică, atât în cărţi cât şi pe net, a fost necesar să construim şi un sistem solar mobil, ca parte practică a proiectului! Ne-am gândit la diverse abordări şi, într-un final, am ales varianta realizabilă cu mijloacele de care dispunem.
Am folosit:
⇒ carton A4 albastru
⇒ carioci pentru orice suprafeţe de la GIOTTO
⇒ tempera neagră
⇒ foarfecă, lipici solid
⇒ am reciclat cartonul cu spiră de la un calendar mare de perete (în lipsă, puteţi cumpara carton A3 sau mai mare de la librarie, căruia îi daţi găuri şi îi puneţi agăţătoare)
⇒ 2 bucăţi pioneze de tip split pins
Se desenează şi se decupează planetele conform mărimii şi culorilor găsite în carte/pe net.
Se conturează şi clapetele albastre de diferite lungimi, se decupează şi se prind cu pioneză de “soare” (gaura în mijlocul soarelui o facem cu un cater sau cu o forfecuţă ascuţită).
Conform depărtării lor faţă de soare, lipim pe clapetele albastre planetele desenate mai devreme.
În cazul planetei Pământ, prindem cu a doua pioneză şi Luna, satelitul natural, făcută tot din carton.
Pictăm cu negru cartonul suport al sistemului nostru solar. Lăsăm la uscat.
Prindem soarele cu tot cu clapetele cu planete de cartonul suport (ca limbile unui ceas vor fi, doar că mai multe).
Cu cariocile decorative trasăm orbitele pe care se deplasează fiecare planetă, rotind fiecare clapetă şi urmărind cu carioca planeta ataşată clapetei în mişcare.
Completăm desenul cu meteoriţi, asteroizi şi comete şi… gataaaa! Proiectul e pregătit de prezentare!
Sperăm că v-am inspirat şi pe voi şi vă dorim spor la treabă!
D’ale bunicii – tricotezi si tu?
Că tot e iarnă şi tot am o clipă de răgaz în care să fac ceva drag sufletului meu, ceva ce n-am mai făcut de muuuuultă vreme, vă invit să mă însoţiţi pe tărâmuri nu prea umblate astăzi, pline de culoare şi creativitate, de răbdare şi gust pentru frumos, pline de iubire şi apreciere pentru meşteşug şi pentru destinatarii obiectelor zămislite.
Deşi e un meşteşug pe care mai degrabă îl stăpânesc bunicile, la vremea când aveam eu vreo nouă ani, şi tot într-o iarnă, mama tricota. Îmi amintesc că m-am uitat ce m-am uitat şi, om de acţiune fiind încă de pe atunci, am cerut şi eu andrele şi resturi de lână şi am început să meşteresc cu ele. De la mama am învăţat astfel încet-încet să “pun ochiuri pe andrele” şi să lucrez “pe faţă” şi “pe dos”. Mai întâi cu aţa pe după gât, mai apoi pe deget.
Ha! Ha! Visam că o să îmbrac toate păpuşile în hăinuţe care mai de care şi chiar am reuşit să fac câte ceva pentru o parte din ele. De mare ajutor în tentativa mea mi-a fost o cărticică special creată pentru fetiţe dibace şi dornice să facă “parade de modă” cu păpuşile din dotare: Catrinel şi păpuşile – carte de croitorie pentru păpuşi, de Margot Scholzel, Ed.Ion Creangă, Bucureşti în colaborare cu Rudolf Arnold Verlag, Leipzig, 1980 .
M-am împrietenit repede cu Catrinel, eroina cărţii, şi să vezi ce mai buchineam eu în vacanţă pe tipare şi modele alături de ea şi prietenele ei!
Pe scurt, povestea este aceasta: Catrinel are o surioară pe care o ia zilnic de la grădiniţă. Într-una din zile, Ancuţa i se plânge de starea jalnică păpuşilor şi hăinuţelor acestora, iar Catrinel îşi propune să le facă o surpriză prichindeilor.
Ea se sfătuieşte cu prietenele ei, Barbara şi Ştefana şi-şi fac un plan: după terminarea lecţiilor, merg la grădiniţă, prezintă planul doamnei educatoare şi iau acasă toate păpuşile stricate! Apoi cer mamelor lor resturi de stofă, lână, aţă şi se apucă de luat măsuri, făcut tipare, tricotat, croit, cusut, reparat, croşetat…
Copiii sunt extrem de fericiţi când primesc păpuşile frumos îmbrăcate şi se pornesc la joacă: de-a doctorul, de-a şcoala, de-a creşa, de-a parada modei!!! Toată lumea e fericită, iar seara, la culcare, păpuşile sunt îmbrăcate în pijamale şi aşezate în pătuţurile lor: chiar şi cea mai frumoasă zi de joacă se sfârşeşte!
Povestea este urmată de sfaturi practice despre:
# cum să tricotăm: cum se pun ochiurile, tricotul pe faţă/dos, rândul de găurele, încheierea, cum sporim/scădem ochiurile; modele de tricotat.
# cum să croşetăm: lănţişor, picioruş simplu/dublu.
# cum să coasem: tipuri de cusături (punct tighel, punct în urma acului, punct în x, punct de feston, punct de însăilat).
# croitorie: cum se iau măsurile, cum se face un tipar, cum se croieşte.
Frumos, nu? Şi totul pe înţelesul fetiţelor! Nu mă mir că mi-a rămas la inimă această carte şi că o redeschid cu aceeaşi plăcere şi admiraţie de fiecare dată!
Dar staţi, nu vă speriaţi! N-am ajuns cine ştie ce expertă în domeniu, doar mi-am petrecut timpul frumos şi plăcut, iar acum mă apuc din când în când să mă joc cu maaare bucurie şi satisfacţie! Iar dovada o aveţi aici, pe păpuşa-model Lia (peste care timpul şi-a pus un pic patina), care a primit de Sărbători o căciuliţă şi un gâtic noi:
Vă place? Totul începe cu două andrele şi un fir de poveste!
Spor la tricotat, dragii mei!
Cum gestionam fisele?
Să nu îmi spuneţi că nu aţi avut contact cu fişele până acum! Acestea sunt omniprezente în activităţile şcolare de azi. Dar ce faci cu ele după efectuarea cerinţelor? Desigur, soluţii sunt multe, dar parcă niciodată suficiente: eu tot mai găseam pe biroul copilului rătăcite diverse foi amestecate: cântece, fişe de lectură suplimentară… toate în căutarea unui rost, mi se părea mie.
Astfel că, într-o zi mai liberă, ne-am apucat de sortat fişele respective şi apoi de meşterit cu ele… caiete!
Varianta de caiet la care ne-am gândit pentru fişele de lectura a necesitat următoarele materiale:
* fişele completate
* foarfece cu model
* două cartoane A4 care să servească drept coperte
* foi A4 în diverse culori
* 2 cleme decorative cu două braţe (sau mai multe dacă doriţi să prindeţi foile în mai multe puncte)
* carioci pentru multisuprafeţe
* lipici cu sclipici
* aracet
* perforator
Folosind clemele decorative avem posibilitatea de a adăuga – ulterior realizării “caietului” – fişe noi (ceea ce e de dorit!), astfel că la finalul anului şcolar avem toate fişele pe discipline clasate şi gata de a fi revăzute, arătate bunicilor dornici să ştie tot ce fac nepoţii şi să se bucure de fiecare moment şi fiecare realizare a acestora!
“Caietul” făcut de noi de data aceasta cuprinde toate fişele de lecturi din vacanţa de vară, o vacanţă frumoasă şi veselă, ale cărei culori le regăsim acum şi în paginile noastre!
Inspiraţie şi culoare vă dorim şi vouă, dragi prieteni!
Pisica studioasă, Cake
“- Pis! Pis! Pis! Unde este pisica mea?”
Da, pisicile reprezintă una din pasiunile lui F.! Şi-ar dori una reală în imediata-i apropiere, dar, până una alta, i-am propus să realizăm un animăluţ din materilele pe care le avem.
Şi ce moment mai bun să alegem pentru aceasta decât cel de început de nou an şcolar?
Zis şi făcut: un pic de relaxare înainte de teme şi sculat de dimineaţă! Iar pisica o să stea în camera lui F., pe peretele de lângă birou, ca să-i ţină companie!
Am avut nevoie de:
- carton A4 in două culori (noi am ales portocaliu şi negru)
- GlitterGlue roşu şi verde
- margeluţe de plastic multicolore
- fire mohair/lână de diferite culori
- nasturei, flori dintr-un set Heyda
- aracet, creion, foarfecă
Etapele de realizare a lui Cake – pisica studioasă sunt următoarele:
& creionarea pisicii
& cu Glitterglue trecem peste creion (atenţie la manevrarea tubului, ca să evităm petele pe lucrare!)
& lăsăm la uscat atât cât este nevoie (noi l-am pus pe pervaz câteva ore, la prânz)
& odată uscat lipiciul cu sclipici, decorăm după dorinţă pisica cu mărgeluţe, flori, năsturei, spirale din fire de mohair/lână (se apucă un capăt al unui fir de cca 8-10 cm între degetul mare şi arătătorul mâinii stângi, iar cu dreapta apucăm celălalt capăt şi rotim de jur împrejurul prizei făcute de cele două degete, fără să suprapunem; capetele firului se introduc sub spirală, ca să nu se destrame la lipit sau după; lipirea se face dând cu aracet pe carton în locul dorit, pe o suprafaţă egală cu spirala făcută şi apoi plasarea spiralei pe aracet şi presarea uşoară)
& lăsăm să se usuce şi apoi decupăm pe conturul pisicii
& lipim cu aracet pisicuţa pe un carton de culoare contrastantă
& faceţi cunoştinţă cu Cake:
Sperăm că v-am inspirat şi pe voi şi vă dorim:
Spor la meşterit şi un nou an şcolar plin de rezultate frumoase şi prietenii durabile!
Turnul lui Rapunzel
Aveţi personaje preferate din cărţi sau filme de desene animate? Care este personajul vostru favorit?
F. are mai multe, la fel şi eu!
Astăzi însă ne vom opri asupra lui Rapunzel! O fată delicată în aparenţă, dar cu o voinţă puternică, caracter hotărât, fire curajoasă, frumoasă, de o inocenţă adorabilă… Aş putea continua, dar am să mă opresc aici cu caracterizarea ei pentru că sunt nerăbdătoare să vă arăt ce turn am construit împreună cu F. pentru ea. Nu, nu este un turn al prizonieratului, ci este căminul iubit, din care poate pleca şi unde se poate întoarce oricând doreşte! Rapunzel a noastră e liberă să facă ce doreşte şi e deplin fericită!
Tutorialul pe care l-am urmat pentru realizarea craft-ului îl găsiţi pus la dispoziţia tuturor de family.go.com sub titlul Tangled Tower Craft, de Miranda Becker. Este uşor de făcut şi distractiv.
Am avut nevoie de:
& un tub de carton (rămas de la folia de aluminiu/alimentară)
& carton nu foarte gros
& hârtie vernil pentru tub și maro pentru cadrul ferestrei
& hârtie bleumarin pentru acoperiș (cu model în relief am găsit noi la librărie; întrebați de hârtie A4 decorativă)
& acuarele, pensule, burețel pentru ștampilat “cărămizile” pe turn
& riglă, creion, foarfecă, lipici pentru hârtie, bandă dublu adezivă
& hârtie creponată verde pentru pajiște și galbenă/roșie/portocalie etc. pentru flori
& o bucată dreptunghiulară de polistiren expandat, care a constituit baza turnului (am “săpat” o adâncitură în polistiren de diametrul tubului de carton și am fixat)
& lână galbenă (pentru coada împletită a lui Rapunzel)
În plus, răbdare și multă veselie! Evident că ne-am simțit excelent când am ajuns la ștampilat țiglele pe acoperiș cu degetele înmuiate în tempera albă! Ne-a plăcut să decupăm potrivit și burețelul pe dimensiunea necesară cărămizilor de pe turn, cât și să asamblăm totul laolaltă!
Și, pentru ca Rapunzel să poată pleca oricând din turn, i-am împletit amândoi o coadă lungă din lână! Să vezi joacă cu părul codanei! Când afară, când in turn!
Cartea care ne-a însoţit în lumea lui Rapunzel este cea publicată de Editura Egmont – O poveste încâlcită , pe care o găsiţi aici. I-am însoţit cu încântare pe eroii poveştii în toate peripeţiile lor: ne-am distrat cu Pascal şi mutriţele lui haioase, ne-am înfrânt teama când am pătruns în barul plin de răufăcători – Răţuşca Lipicioasă, am cântat şi visat alături de Rapunzel, am asistat încântaţi la transformarea lui Flinn Rider, l-am admirat pe curajosul şi iscusitul Maximus, am aşteptat cu nerăbdare prinderea şi pedepsirea tâlharilor Stabllington şi, nu mai puţin, a bătrânei zgripţuroaice, fudule şi egoiste – Mama Gothel, ne-am bucurat alături de rege şi regină şi de toţi supuşii acestora când, în sfârşit, prinţesa lor iubită a fost regăsită. Alături de toţi aceştia am învăţat să sperăm şi să ne urmăm cu tenacitate visurile!
Aşadar:
Să îndrăznim să visăm, prieteni: cu tenacitate, visurile le putem împlini!
