Home » Engleza
Category Archives: Engleza
Leapster Explorer – învăţăm jucându-ne!
Buna din nou!
Vă povesteam deunăzi de un joculeţ care nouă ne-a plăcut tare mult - My First LeapPad - şi care l-a însoţit pe F.în primii săi paşi în asimilarea limbii engleze.
Locul lui a fost luat cu succes de un alt produs minunat, dedicat copiilor de 5-9 ani, al producătorului LeapFrog: Leapster Explorer.
Ceea ce m-a încântat de la bun început la Leapster a fost faptul că pot urmări, ca părinte, timpul petrecut de copil pe consolă, jocurile abordate cu precădere, abilităţile dobândite şi nu numai!
Cum? Mă veţi întreba.
Şi aici este partea interesantă: producătorul pune la dispoziţia noastră, a părinţilor, posibilitatea de a ne conecta pe site la Leap Frog Connect, unde încărcăm toate info stocate de Leapster într-o perioadă dată. Datele sunt prelucrate de programul lor şi interpretate, rezultând concluzii privind abilităţi atinse, cunoştinţe acumulate de către cei mici în urma timpului petrecut în compania Leapster-ului.
Cartridge-urile care se ataşează dispozitivului au jocuri educaţionale gândite să îi înveţe pe copii de la noţiuni elementare de matematică, la cele de geografie sau de vocabular şi spelling. Totul în joacă, alături de personajele preferate din desene animate.
Pentru deplasări şi păstrat în siguranţă consola şi cartridge-urile, am găsit foarte utilă carcasa din aceeaşi gamă.
Joacă plăcută vă dorim şi vouă, dragi prieteni!
My First LeapPad
Astăzi o să vă vorbesc despre o jucărie foarte dragă nouă: este vorba despre My First LeapPad, un pad inteligent care ne-a ţinut companie de la 2 la 4 ani şi de care ne vom aminti cu plăcere mereu!
Tehnic, Pad-ul funcţionează alimentat de patru baterii AA, este dotat cu difuzor de foarte bună calitate, sunetul fiind clar şi plăcut la auz, ceea ce facilitează receptarea corectă a mesajelor “citite” cu ajutorul stiloului inteligent ataşat dispozitivului.
Ceea ce îi atrage foarte mult pe copii la acest joc sunt povestea şi personajele care îi poartă prin noţiuni generale de limbă, matematică, muzică şi nu numai! Cei mici acumulează cunoştinţe noi şi îşi dezvoltă procesele cognitive şi abilităţile verbale jucându-se cu broasca Leap sau cu prietenii ei.
Copilul încurcă diverse părţi ale corpului? Nu-i nimic: cu ajutorul lui Leap, confuzia va fi înlăturată! Corelaţia denumire-imagine îi oferă celui mic ocazia să îşi clarifice şi să-şi sedimenteze informaţiile.
A învăţat cel mic să numere şi doriţi să recunoască şi cifrele corespunzătoare? Nimic mai plăcut şi potrivit decât o excursie cu autocarul lui Leap! Pe lângă învăţarea cifrelor, va avea ocazia să cânte şi un cântecel!
Aţi cochetat vreodată cu ideea de a vă juca pe clapele unui pian sau de a cânta la trompetă? Acum aveţi ocazia să faceţi acest lucru: cei mici se vor distra şi vor învăţa să recunoască diferite instrumente muzicale plimbând stiloul inteligent pe pagina specială. Puteţi chiar învăţa scurte cântecele pe note!
Nici culorile sau figurile geometrice nu sunt neglijate: copiii ating cu stiloul inteligent fiecare figură din imagine şi învăţă cuvântul în engleză, iar apoi, activând jocurile din pagină, exersează noţiunile nou asimilate.
Şi, dacă n-aţi obosit însoţindu-l pe Leap în călătorie, puteţi continua plimbarea alături de Thomas şi prietenii lui!
Majoritatea cartridge-urilor şi cărţilor aferente au la bază personaje din desene animate iubite de cei mici, atât pentru fetiţe, cât şi pentru băieţi astfel încât copilul să interacţioneze exact cu personajul preferat, succesul fiind astfel asigurat!
Spor la joacă vă dorim!
Incy Wincy spider
Eeee, desigur că aţi auzit de Incy Wincy spider, păienjenelul neajutorat pe care în ia apa la vale pe burlan. Cum? Sunt şi copii care nu ştiu nimic despre Incy Wincy? Atunci să vă povestim noi:
Ne-am împrietenit cu Wincy acum ceva vreme şi ne-a povestit, în engleză – cum altfel?, cum se chinuie el să ajungă sus, pe casă, iar ploaia nu îl lasă şi îl dă de-a dura pe burlan, ca pe un tobogan!
Ia priviţi aici la bietul păienjenel răsărit de sub bagheta (a se înţelege carioca) lui F.!
Ştiu că Incy e mic, mititel în desen, dar, pe cuvânt de cercetaş, am încercat să-l păcălesc pe F. că Incy are şase picioare… Da, ştiu, nu-i frumos, dar… câteodată e sănătos! Şi să nu credeţi că am reuşit, nuuuu. F. s-a dus direct la Enciclopedia pentru prichindei – Larousse – Prima mea carte de ştiinţe – ale vieţii şi ale pământului şi mi-a arătat unde a citit el precum că păianjenii fac parte din familia arahnidelor şi că au nu mai puţin şi nici mai mult de opt picioare! Şi i-a desenat şi lui Incy tot opt picioare!
După desenat, am citit versurile în engleză, am căutat în dicţionar cuvintele noi (F. s-a familiarizat deja cu dicţionarul – hardcopy sau virtual – ca unealtă de lucru, ceea ce mă bucură nespus!) şi am cântat cântecelul, pe care îl găsiţi aici, pus la dispoziţie de cei de la British Council:
Tot de la British Council am descărcat materialele gratuite legate de Wincy aici şi aici, pe care F.le-a abordat rapid şi cu plăcere.
Ce a urmat? Ca să nu ne mai uităm cu jind la imagini şi ca să ne jucăm mai cu spor, ne-am apucat să ne meşterim propriii păienjenei din:
- capace decupate de la cutiile de ouă
- janilie de diferite culori
- ochi mobili pentru diverse craft-uri
- clemă tip pioneză
Am mai avut nevoie din cutia practică de:
- carioci
- aracet
- foarfecă
Paşii pe care i-am urmat sunt:
- Se decupează “capacele” unui carton de ouă (treabă de adult aş zice eu)
- F. a ales culoarea janiliei si a tăiat pe jumătate două fire, ca să obţină patru janilii egale, de lungimea palmei lui.
3. F.a răsucit janiliile la jumatea lor, obţinând “picioarele” păianjenului.
4. A fixat picioarele cu cele două capace şi cu clema tip pioneză (găurile în capace pentru clemă le-am dat eu cu foarfeca). Le-a dat formă, îndoind janilia.
5. F. a colorat corpul păianjenului cu carioca şi apoi a lipit ochii.
6. Ne jucăm cu noii noştri parteneri!
V-a plăcut incursiunea noastră în lumea lui Incy? Vă aşteptăm să vă alăturaţi nouă cu idei noi şi mulţi păienjenei!
Spor la joacă vă dorim şi vouă, dragi prieteni!
Little Red Hen – home play
Când a început în clasa I orele de Limba engleza, lucrul care l-a atras cel mai mult pe F. legat de aceasta activitate a fost povestea de la sfârşitul manualului: The Little Red Hen.
Tâlcul poveştii l-a prins de îndată ce a desluşit firul narativ cu ajutorul imaginilor, iar harnica şi voioasa găinuşă roşie a devenit personajul lui favorit! Am exploatat textul făcând referire şi la proverbul românesc “Cine nu munceşte, nu manâncă!”, care lui F.i-a plăcut foarte mult şi pe care l-a conştientizat mult mai bine prin puterea exemplului oferit de găinuşă.
Îşi dorea să asculte povestea zi de zi, cu o sete neostoită. I-am citit-o şi tradus-o de câte ori a vrut, am învăţat astfel cuvintele, ne-am jucat cu ele. După ce am considerat că e pregătit să citească el însuşi, i-am propus să citim pe roluri, ca să nu i se pară greu: o zi o interpreta pe găinuşă, o zi pe pisică, în altă zi l-a interpretat pe şoricel, iar în alta pe cal.
Rezultatul? A ajuns să ştie replicile pe de rost! Şi cum nu duce lipsă de imaginaţie, având deja modelate din plastilină diverse animale domestice şi nişte acareturi de hârtie dintr-o revistă TOUPIE de când era mai mic, m-a anunţat într-o zi că doreşte să înregistrăm povestea…
Toate bune, zis şi purces la îndeplinit! Ca de obicei când demarăm proiecte de orice fel, ne-am rezervat un timp pentru a discuta şi pune cap la cap disponibilul şi necesarul de recuzită pentru realizarea scenei. A rezultat că mai avem nevoie de personaje şi de pâinici (le-a modelat rapid din plastilină).
Personajele erau anexate la sfârşitul caietului şi le-am decupat de acolo. Foaia fiind foarte subţire a fost necesar să le lipim pe carton (am reciclat astfel coperţi de la cărticele de când era mai mic, care nu ne mai trebuiau) şi apoi am decupat iar. Cum se poate observa, personajele au găuri pentru degeţele, dar viziunea “regizorală” a lui F. a presupus mânuirea liberă a acestora.
Odată pregătite toate cele necesare dramatizării, am înregistrat piesa. Prima înregistrare a fost de acomodare, dar a doua a ieşit aşa cum ne-am dorit.
Aşadar, vă invităm să urmăriţi The Little Red Hen - home play aici:
Noi ne-am distrat grozav şi vă propunem să încercaţi şi voi această activitate! Sperăm totodată că v-a plăcut joaca noastră şi vă dorim:
Joacă plăcută şi vouă, dragi prieteni!
Nota 1: Cursul ales de doamna profesoara a fost Welcome – Starter a si il puteti gasi aici. Cartea este completată de un DVD şi de un caiet suport, al elevului, la sfârşitul căruia am găsit personajele poveştii, gata de decupat.
Nota 2: alte activităţi interesante legate de această poveste, care pot veni în completarea dramatizării, găsiţi aici.
